Mockba

geplaatst in: Reisverslag | 11

Na 10 geweldige dagen in Kazachstan komen we weer aan in Rusland. We zijn inmiddels meer gewend geraakt aan de slechte wegen. We rijden de eerste kilometers dan ook al met een sneller tempo dan een paar weken terug. Je zou bijna kunnen zeggen dat we locals zijn. Oke, beetje overdreven misschien want we worden nog wel door ze ingehaald, maar de vrachtwagens daarentegen halen al wel in. Wat een vooruitgang!

Wat fijn dat de zon met ons mee gaat. Onze eerste stop is dan ook de supermarkt voor een ijsje. Terwijl wij aan ons ijsje beginnen komen er twee kerels op ons afgelopen. Het komt wat dreigend over: eentje met een vechtershemdje aan en de ander met een iets te klein shirt aan, waarbij je net het randje van zijn bierbuik eh, wodkabuik kan zien. Ze brabbelen in het Russisch tegen ons. Gelukkig krijgen we het gevoel dat ze het geweldig vinden dat we vanuit Nederland hier naar toe gereden zijn. Dit gevoel blijkt te kloppen wanneer een van de mannen naar zijn auto loopt en er een literfles wodka uit pakt. Deze wordt vervolgens als cadeau in Joren zijn handen gedrukt waarna ze zwaaiend en lachend vertrekken. Wat verbluft laten ze ons achter. Hoe kun je je in mensen vergissen…

We hebben ons dagritme inmiddels omgegooid. In de ochtend en in de avond hebben we namelijk ontzettend last van muggen. Het zijn er niet een paar, nee het zijn hele zwermen. Het ziet er zwart van. ‘Gelukkig’ houden ze niet alleen van buitenlanders, de locals hebben er ook last van en staan de supermarkten vol met antimuggen-artikelen. We eten nu in de middag warm, zodat we in de avond niet buiten hoeven te zijn. We chillen dan ergens overdag voor de tent en maken in de avonduren de kilometers. Als we een stiekeme kampeerplek gevonden hebben, blijven we in de auto tot het schemerig/donker is en zetten dan razendsnel de tent op: Ingesmeerd tegen die beesten, gekleed met lange mouwen en broekspijpen en capuchon op! Dit hebben we gedaan tot aan Moskou. We mogen van geluk spreken dat de muggen zich overdag niet laten zien, want nu kunnen we op de dag heerlijk genieten van alles wat weer op ons pad komt. Het platteland met vele boeren, dorpen met huisjes waarvan wij ons afvragen of het nu armoede of heel gewoon is. Samara, een stad met een geweldige sfeer, waar we in de rivier Wolga een plonsje hebben gewaagd en de plaatselijke marktjes, die blijven leuk.

Dan, na een aantal nachten wildkamperen is het zover, Moskou komt in zicht. En echt, Moskou is waanzinnig! We hebben vijf nachten overnacht op een camping in Moskou (zonder muggen!). De camping is een van de weinige in Rusland en is daardoor een ontmoetingsplaats voor soort gelijke reizigers. We ontmoeten dan ook leuke mensen, met allemaal een leuk verhaal. Vanaf de camping is het eventjes met de tram en de metro, en dan: het Rode Plein met de bekende Basilius Kathedraal, het Kremlin, het Goem en het Mausoleum waar het gebalsemde lichaam van Lenin tentoon wordt gesteld. Er zijn ontzettend veel luxe winkels die in schitterende panden gevestigd zijn, de straten gevuld met de duurste auto’s voorzien van chauffeur. Het lijkt wel alsof we in een sprookje terecht gekomen zijn. We kunnen Moskou natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan het Great Moscow State Circus. We hebben kaarten gereserveerd voor de zaterdagavond, 4 juni. We komen nog maar net op tijd aan bij het circus, want de middag verliep iets anders dan gepland. Linda verstuikt haar enkel. Gelukkig na voldoende koelen en de genomen rust kunnen we door en genieten we van alle spectaculaire dingen die we zien in het circus.

Goed, dat was het voor het nu. Wij zetten onze reis voort, via Novgorod, naar Sint Petersburg!

Lots of love from Russia,

Joren en Linda

Onderaan staan de foto’s

De gereden route, afstand: 911 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 8485 KM
De gereden route, afstand: 911 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 8485 KM

 

11 reacties

 1. Norbert

  Mooi avontuur, we blijven jullie volgen, ook met vakantie.
  Veel plezier en veel veilige kilometers.
  Groeten,
  N&R

 2. Nina Boddeus

  Geweldig Joren en Linda. Moskou lijkt mij ook zo mooi, inderdaad net een sprookje.
  Gaat het weer met je enkel, Linda?
  Ondertussen komen bij ons ook de vakantiekriebels, de caravan staat al weer bij huis! Nog 3 weken, dan gaan we richting Frankrijk.
  Groetjes en goeie reis verder, liefs Dirk en Nina.

 3. Rien

  Ik lees jullie verhalen met veel plezier en geniet vooral van de foto’s. Die kamelen op de weg, wij hadden ze op de spoorlijn . En die luxe in Moskou, lijkt me nóg meer dan toen wij er in 2000 waren. Zijn jullie ook nog in dat bijzondere metro-station met die prachtige beelden geweest?
  Ik kijk alweer uit naar jullie volgende update.
  ik sta zelf met de caravan in de buurt van Weert. Het enige spannende hier zijn de ontzettende onweersbuien die de boel onder water zetten van tijd tot tijd. Maar dat schijnt nu voorbij. Het wordt wat frisser, minder benauwd én droger. Evengoed geniet ik van het kamperen.
  Liefs voor jullie beiden!

  • Oom Jos

   is wodka ergens lekker? zo te horen wel een sociaal bindmiddel, maar voor “lekker” moet je toch in italie, ik bedoel frankrijk zijn, n’est pas?

 4. Stefan

  Gaaf dat circus!! Jij hebt geloof ik ook wat ervaring binnen die ring! Haha… Moskau moet fantastisch zijn! Heel tof!! Veel plezier in Petersburg!!!!!

  X Stefan & Milou

 5. Cw en frie

  Ziet er gaaf uit Moskou! Ben benieuwd naar de pics van Sint Petersburg
  Have fun!

 6. Christel

  Ha reizigers, net nog geappt, maar toch….prachtige foto’s en een mooi verhaal…weten jullie wel zeker dat er Wodka in die fles zit? Ik wil jullie besef dat je je aardig aan de buitenkant in mensen kan vergissen juist niet onderuit halen, maar ja, gezonde voorzichtigheid kan ook geen kwaad…buikloop en muggen matchen niet 🙂
  Goeie reis vandaag en dan even lekker bijkomen op de camping..

 7. groep 4

  Lieve juf Linda, wat een mooie foto’s hebben jullie gemaakt. We missen je wel maar het gaat wel goed met ons. En met Pingi ook. Groetjes en liefs van groep 4!

  • Linda

   Lieve groep 4,

   Wat leuk een berichtje van jullie!
   Fijn dat het goed gaat en met Pingi ook. Ik wist wel dat jullie goed zouden oppassen!

   Zet hem op!

   Liefs, juf Linda

 8. Jan en Lilianne

  Weer het bekende Hollandse vooroordeel, hé…(2 kerels, eentje met een vechtershemdje aan en de ander met een iets te klein shirt aan, waarbij je net het randje van zijn bierbuik eh, wodkabuik kan zien) En dan uiteindelijk met een flinke fles wodka en nieuwe vrienden met je ijsje weer verder!! En Moskou… Prachtig, het lijkt de Efteling wel!! Het ziet er uit als een sprookje… Ik geniet volop met jullie mee… Kijk al uit naar het volgende reisverslag… Have fun, luitjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.