Er is altijd een mooier plekje

geplaatst in: Reisverslag | 16

Nu we in Noorwegen zijn voelt het een beetje alsof we vakantie hebben.

Het is wel gek om onze laatste maand van de reis in te gaan. Zoals bij iedere reis/vakantie komen die laatste paar dagen, laatste week of in ons geval dus laatste maand toch ineens een beetje onverwachts. Ook het feit dat we vanaf de Noordkaap met ieder stuk rijden dichter bij huis komen, is even een gekke realisatie. Gelukkig hebben we nog ontzettend veel mooie dingen om onderweg te zien en leggen we daar de focus op.

Na de Noordkaap zetten we koers richting Tromsø, de grootste stad van noordelijk Noorwegen. We hebben al even geen grote stad gezien en zijn wel toe aan wat stadse gezelligheid. Het eerste deel van de route valt een beetje tegen. De bomen langs de weg zijn allemaal zwart geblakerd, de huizen onverzorgd en de tuinen liggen vol met rommel. We worden, terwijl we naar een slaapplek zoeken, langzaam aan wat stiller. Dit is niet wat we van Noorwegen hadden verwacht, en het voelt niet goed hier de nacht door te brengen. Gelukkig komen we, na wat meer kilometers rijden dan gepland, weer in een betere en mooiere omgeving. In Alta strijken we neer voor een barbecue in de avondzon. Na deze rit ontstaat dan ook ons nieuwe motto, als je verder rijdt vind je altijd een betere plek.

Vanaf Alta is de natuur prachtig. We genieten van iedere kilometer en zijn telkens weer blij verrast als we een nieuw landschap in rijden. Het verveelt absoluut niet want de natuur is erg afwisselend, van bergtoppen met sneeuw aan zee tot prachtige bossen met meren!

We komen aan in Tromsø en hebben heerlijk weer, ondanks dat de stad wat tegenvalt qua uitstraling en gezelligheid hebben we een prima lunch. Geïnspireerd door de vele vissers in Finland en Noorwegen besluiten we dat het tijd is om ook zelf een hengel aan te schaffen. Linda wil nu ook een verse vis voor op de barbecue. In het verkoopgesprek met een vrolijke jonge Noor vraagt Joren nog of de hengel met ‘vang garantie’ wordt geleverd, maar deze vraag bleek redelijk overbodig. Na nog geen 5 minuten en minder dan 10 keer uitwerpen van de haak heeft Joren beet. Helaas is de vis net een tikkeltje te klein voor op de barbecue, maar dat ging verrassend snel. Een paar pogingen later is het weer raak en ditmaal een groter exemplaar. Met wat assistentie van een Frans koppel, dat met hun camper naast ons staat, maken we de vis klaar voor de barbecue en eten we vol trots onze eerste catch of the day! Bedankt Annick en Alain voor de hulp en de kruiden!

Vanaf Tromsø gaan we richting Stø, een heel kleine havenplaatsje. In Stø gaan we met Arctic Whale Tours mee op walvissen-safari. Er zitten in de regio sperm whales, die zijn in vergelijking met de humpback whales die we in Amerika hebben gezien veel groter. De walvissen leven 4 uur varen vanaf Stø, dus we hebben een behoorlijke boottocht voor de boeg. Helaas staat er veel wind en hebben we beiden zo nu en dan even last van het geschommel van de boot. Gelukkig worden we na de pittige tocht van 4 uur wel beloond en zien we 3 verschillende sperm whales. Het blijft bijzonder om zulke grote beesten te zien. Helaas is de sperm whale een walvis, welke niet springt dus moeten we het doen met het spuiten van water en zijn staart.

Onder Stø liggen de Lofoten, de beroemde schiereilanden van Noorwegen waar iedereen ons tijdens de voorbereidingen en onderweg op heeft gewezen. Een bezoek aan de Lofoten kan dan ook niet achterwegen blijven. We rijden in twee dagen tot aan het puntje van de Lofoten, naar het plaatsje Å. De Lofoten zijn inderdaad prachtig. Onze conclusie is dat je met een reis naar de Lofoten eigenlijk de verschillende landschappen die Noorwegen te bieden heeft wel zo’n beetje kunt zien.
Door de locatie aan zee kan de wind hier redelijk opspelen, niet goed voor onze tent. Gelukkig vinden we een plek waar de wind beduidend minder is en en zetten de tent op voor de nacht. Helaas begint het na een tweetal uurtjes slapen, harder te waaien en besluiten we de rest van de nacht door te brengen in de auto. Slapen in de auto gaat ons slecht af en we zijn dan ook al vroeg weer op pad. Geluk bij een ongeluk, want zo zien we de Lofoten nog even zonder alle toeristen en andere auto’s, dat maakt de slechte nacht gelijk weer goed.

Na de Lofoten hebben we Geiranger Fjord en Bergen als doel. We hebben tijd zat, dus rijden rustig naar het zuiden. Als we donderdag 7 juli wakker worden staat er een camper recht voor onze auto geparkeerd. Iets wat verbaasd over deze bijzondere gekozen plek, komen we onze tent uit. Niet veel later komen we erachter waarom de camper zo dichtbij stond. We worden enthousiast gegroet door Martin: “Hey, dutch guys”, klinkt het!!! Even in de ogen wrijven, om goed te kijken wie het is, maar het zijn onze camping-buren vanuit Sint Petersburg. Het Duitse gezin bestaande uit Martin, Andrea en Victoria, reizen zo’n 4 á 5 maanden rond. Wat een toeval dat we elkaar een paar duizend kilometer verderop weer treffen! We kletsen even bij over elkaars ervaringen en gaan weer op pad. We besluiten een lui dagje te hebben en hangen wat rond in een winkelcentrum.
Aan het einde van de middag rijden we nog wat zuidelijker richting de poolcirkel, en raad eens wie we tegenkomen? Het Duitse gezin! Ook in Duitsland geldt gaat de regel, ‘de 3e keer elkaar ontmoeten is trakteren’, en we besluiten elkaar te treffen voor een borrel op de Bertelberg. Onze Duitsen ‘buren’ hebben een boekje met allemaal mooie gratis slaapplekken voor de camper en we komen uit op een prachtige plek met uitzicht op besneeuwde bergtoppen met daarbij de middernachtzon. Door de zon die niet ondergaat, de gezelligheid en de verschillende flessen vodka die we beiden hebben verzameld op onze reis en de rode wijn, wordt het vanzelf 04:15 als we met een selfie in de zon afscheid nemen. Wat een heerlijke spontane ontmoeting en gezelligheid. German guys bedankt!

We zakken af naar het Geiranger Fjord. Het is een grote toeristische attractie. Er komen dagelijks busladingen vol bezoekers naar toe. En niet zonder reden, het is een mooi fjord met veel watervallen, bergtoppen met sneeuw, en helder water. We besluiten hier de nacht door te brengen aan het fjord en Joren vangt weer een vis. Een Pollak, een heerlijk wit visje, genieten!
Eind van de middag krijgen we Belgische buren. We maken een praatje voor de gezelligheid. Ze wilden eigenlijk doorrijden maar geïnspireerd door onze succesvolle vis-verhalen besluiten ze te blijven en gooien we samen nog een hengel uit. Na een paar tellen is het weer raak en hengelt Joren weer een grote Pollak binnen. We stellen voor de vis gelijk met Eva en Jane op te eten. We stoken een vuurtje en eten gezamenlijk de catch of the day. Gezellig was het! Eva en Jane: Goeie reis nog verder, en veel rustige ochtenden toegewenst ;-).
Met deze laatste Pollak staat de teller op vijf vissen die groot genoeg waren om te eten, waaronder 2 keer een zalm!

Dankzij ons motto: er is altijd een mooiere plek, staan we iedere keer op fantastische, gratis plekjes. We kunnen er maar niet over uit dat de campings hier op mindere locaties liggen dan de beste wild-kampeer-plekken, en slapen we dus vanaf de Noordkaap ook al voor helemaal niets. Dat gratis slapen op de beste plekken is natuurlijk helemaal te gek, maar kost ook veel energie. Iedere dag op zoek naar een slaapplek, niet wetend waar je terecht komt… Zoals we met onze Duitse vrienden bespraken is er duidelijk een verschil tussen reizen en vakantie en is het af en toe hard werken.
We zijn inmiddels in Bergen en daarna (want in Bergen valt veel regen) gaan we proberen om een aantal dagen rust te pakken en hopen we op mooi weer.

Ajuus, paraplu! Liefs vanuit het regenachtige Bergen,

Joren en Linda

De foto’s staan onderaan

De route

De gereden route, afstand: 2990 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 15595 KM
De gereden route, afstand: 2990 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 15595 KM

 

 

Foto’s

16 reacties

 1. Christel

  Mooi verhaal weer! Al deze ervaringen nemen jullie je leven lang mee! Hopelijk wat meer zon de komende tijd! Veel liefs Chris

 2. Ayla

  Hey liefjes!! Jullie zijn helemaal niet meer zo ver bij ons vandaan!! Nog even lekker genieten daar!! Big Kiss

 3. Joanne

  Lekker hoor, je eigen vis vangen en eten! Geniet nog van het laatste stuk van de reis! Liefs Bart & Joanne

 4. Laurence

  Great catches of the day! En wat zijn die fjorden prachtig zeg!

 5. Peter

  Super reisverslag weer!! Nog ff doorzetten want voor je het weet zijn julie weer terug. Geniet nog maar van de prachtige natuur! Liefs van ons 3e x

 6. Cw en frie

  Hi sweeties! Ziet er weer goed uit! En zoals jullie al in het verhaal aangeven de betere plekjes vinden jullie als jullie verder rijden dus……
  Geniet van jullie laatste maand en fantastisch wat jullie meemaken!

  Liefs cw en frie

 7. Rien

  Hoi beiden, ik geniet van al jullie verhalen, elke keer weer!! (al reageer ik niet steeds). En ik vind het ook heel leuk om zoveel te herkennen van wat Cor en ik gezien hebben. De Lofoten, mooie herinneringen! Flåm van bovenaf, met de trein meegeweest? Die herinneringen draag je je hele leven mee. Ik wens jullie dat ook en nog een mooi laatste-loodjes stuk waarvan ik hoop dat die loodjes nou juist niet zwaar zullen wegen, maar nog meer herinneringen met zich meebrengen.
  Veel liefs voor jullie allebei!

  • J&L

   Hoi Rien,

   Leuk dat je ons zo volgt!

   We hebben bij Flåm een wandeling omhoog gedaan naar een waterval. Linda had de trein al eens gedaan en het was extreem druk met toeristen dat we ons maar niet hebben gewaagd aan een ritje in een overvolle coupe haha.

   Liefs,

   Joren & Linda

 8. Eva

  Hey Joren en Linda,

  Sinds gisterenavond zijn we thuisgekomen en wat een rustige ochtend hebben we nu ! 😉
  Dankuwel voor de fijne avond en die lekkere pollakvis. Geniet nog verder van jullie reis!
  Groetjes Jane en Eva

  • J&L

   Hoi Jane & Eva,

   Goede reis gehad naar huis?
   Nog een hengel gekocht en vis gevangen of is dat er niet meer van gekomen?

   Groetjes,

   Joren & Linda

 9. Charlotte Helland

  Hi
  You have seen more of Norway then most of the people living here.
  Ower kids was so amazed by youre roof-tent. I wish you a nother nice day here in Norway. Have you been to the pulpit rock or was that the next destination after camping by Tengesdalsvannet?
  Best regards Charlotte

  • J&L

   Hi Charlotte and the rest of the family and the neighbors!

   Nice meeting you yesterday. Cool that you find our website.

   We wanted to visit the pulpit rock today, but decided to do it tomorrow / this night because of the clouds today.

   Then we go to Oslo and then back home again.

   Ciao

   Joren & Linda

 10. Nina

  Wat beleven jullie mooie dingen en wat een prachtige foto”s. Geniet nog even van dat mooie land.
  Wij zijn weer terug van 3 weken Frankrijk, ook een mooi land en alle dagen zon!
  Vandaag weer voor het eerst aan het werk. Even weer schakelen…..
  Goeie reis nog even, liefs Dirk en Nina.

 11. Jan en Lilianne

  Wow… wat is het daar prachtig… OK, op de dode vissekoppen na dan! 😛 Das niet mijn ding!! Hahaha… De foto’s geven helemaal weer, hoe jullie het naar jullie zin hebben. Echt geweldig. En dan die sneeuw, wat zou ik die hier nu graag hebben… Al was het alleen maar een emmertje om daar mijn voeten in te kunnen zetten. De komende dagen word het hier na verwachting rond de 30. En je weet, das niks voor mij…! Kom maar op met die sneeuw… (kunnen jullie niet wat het land uitsmokkelen voor jullie Buuf…) Geniet nog heerlijk van jullie reis en het prachtige land. Oslo zal ook nog wel op de agenda staan, dus ook voor daar een hele fijne tijd!! Wij genieten wel mee middels jullie leuke verslagen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.