Tweede accu

geplaatst in: Gear, Suzuki Jimny, Voorbereidingen | 7

Na het eerste testweekend bleek het toch niet mogelijk om met een mobiele accu de koelkast lang genoeg van stroom te voorzien. Dus dan toch maar het oorspronkelijke plan uitvoeren en een echte tweede accu installeren.

Onder de motorkap van de Jimny is standaard geen plek voor een tweede accu. Om het plaatsen van een tweede accu toch mogelijk te maken moet het tankje van ruitenwisservloeistof worden verplaatst. Om de accu goed vast te zetten heeft Joren van aluminium L profielen een accubak gemaakt op de oorspronkelijke plaatst van de ruitenwisservloeistoftank. Om de accu’s tegelijk te laden en los van elkaar te gebruiken zit er een intelligent scheidingsrelais tussen. Het scheidingsrelais zorgt ervoor dat de startaccu niet leeg zal lopen door het gebruik van de tweede accu.

7 reacties

 1. Oom Jos

  Heb ik ook veel over gedacht voor de Daihatsu, maar nooit gedaan. Hebben jullie een compressor-, adsorptie- of peltier-koelkastje? werkt het scheidingsrelais? Hoe zwaar is die tweede accu? Type “start” of “tractie”? De antwoorden kunnen ook wachten tot jullie thuiskomst, natuurlijk.

  • J&L

   Hoi Jos,

   Het werkt super! Het langste wat hij tot nu toe heeft stil gestaan zonder te laden is 4 dagen, de koelkast draait dan nog steeds prima door.

   We hebben een WEACO compressiekoelkast. Wij gebruiken hem op 7 graden maar hij kan zelfs vriezen tot -18!

   De tweede accu is een 75 ampère variant, de grootste die nog in te passen was in de beperkte motor ruimte van de Jimny. Het past echt NET! Heb wel zelf een accu bak moeten maken en de ruitenwisservloeistof tank verplaatst. Slangetjes etc moeten verlengen anders paste het niet. Wel grappig, de huishoudaccu is veel groter dan de standaard startaccu.

   De accu is bedoeld als huishoudaccu, een deep cycle accu noemden ze het, geen idee of dat hetzelfde is als tractie.

   Het scheidingsrelais doet zijn werk goed, hij start met laden van de startaccu, is deze vol genoeg laad hij de huishoudaccu. Zodra de motor uit staat gaat het ontladen / gebruik gescheiden.

   Al met al erg tevreden. Zonder de koelkast was een beetje normaal / gezond / plezier door leven meer behelpen geweest.

   • Oom Jos

    interessant en vlot beantwoord. reactie van rosy, met een jaloers ondertoontje: zij zijn een stuk jonger begonnen. overigens als ik dit in chili had willen regelen, was ik daar de volle 3 maanden me bezig geweest, ben ik bang. (nu hebben we 1 keer met een lege accu gestaan en vele malen met lauwe etenswaa). maak er nog wat van in het hoge noorden. zwemmen in inarijarvi misschien? jos

 2. Dennis van de Poll

  Hoi,

  Ik heb een vraag, heb je voor mij de maten van de accu die je gebruikt hebt. Ik ben van plan om ook zoiets te maken maar met een Optima Yellow Top i.v.m. de inbouw van een lier. Ik twijfel echter of deze accu past.

  Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet,

  Dennis

  • J&L

   Beste Dennis,

   Bedankt voor je reactie.De maten van onze tweede accu zijn L27,5 cm x B17 cm x H19 cm.
   Om hem te plaatsen hebben we van aluminium L profielen een accuhouder gemaakt, deze hebben we gemonteerd op de originele schroefpunten van het reservoir van de ruitenwisser vloeistof. Het reservoir hebben we vervolgens tussen de accu en de linkerkoplamp bevestigd aan de zelf gemaakte accuhouder. Hiervoor dien je wel de slangetjes en elektra te verlengen, maar dat is een kleine moeite.

   De maat van de accu is denk ik wel zo’n beetje het maximaal haalbare, hij past er echt net in.
   Er is alleen nog een klein beetje ruimte in de breedte, maar de hoogte en lengte eigenlijk helemaal niet.

   Succes met de eventuele inbouw!

   Groet,

   Joren en Linda

  • J&L

   Hi Robin,

   Dank voor je reactie!
   We hebben geen aanpassingen gedaan aan de dynamo om de 2 accu’s te kunnen laden.
   Het scheidingsrelais zorgt ervoor dat eerst de start accu wordt geladen, als deze accu vol is start hij met het laden van de tweede accu. Zodra het contact uit staat wordt alleen gebruik gemaakt van de tweede accu en blijft de start accu vol om te kunnen starten.

   Installatie van het relais is relatief eenvoudig, alleen in de Jimny moet jezelf plaats maken voor de het huisvesten van de tweede accu. Wij hebben hiervoor een plekje gemaakt bij het ruitenwissecrvloeistof reservoir.

   Succes! Als je nog vragen hebt horen we het wel.

   Groet,

   Joren en Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.