Dat was het dan

geplaatst in: Reisverslag | 6

Het o zo regenachtige Bergen, daar waren we gebleven met het vorige verslag. Wel gehoord en gelezen dat het in Bergen meer regent dan dat de zon schijnt, maar dat waren we ook weer vergeten. Het is de op één na grootste stad van Noorwegen en er valt dus van alles te beleven en te ontdekken. Vanwege de regen beleven en ontdekken wij vooral ‘indoor’. We vermaken ons in een megashoppingcentre, roetsjen van de langste glijbaan van Noorwegen in een waterpark en spelen ‘mens-erger-je-niet (aan de regen) in de auto. Zodra het zonnetje zich weer een beetje durfde te laten zien, hebben we het indoor omgewisseld voor outdoor: we maken een leuke wandeling vanuit het centrum naar de top van de berg Fløyen en worden beloond met een uitzicht over de stad, verkennen het centrum met zijn houten huisjes en lopen over de bekende vismarkt.
Onze laatste dag daar hebben we stralend weer. We hebben deze dag ook afgesproken met Scott. We ontmoeten elkaar in het centrum, laten onze auto aan hem zien en gaan heerlijk uit eten. Bedankt Scott, we vonden het erg gezellig! Veel plezier op je reis door het zuiden van Europa!

Die avond zetten we vast koers richting Stavanger. We vinden wederom weer een prachtig plekje om te slapen. De volgende dag stoppen we ergens om te vissen. Terwijl Joren lunch probeert te vangen, leest Linda een boek. Plotseling roept Joren dat hij iets groots heeft gezien. En wat een geluk, we zien een groepje dolfijnen langs zwemmen. Wow! De kers op de taart? Joren vangt een Wijting voor de lunch!

Vlakbij Stavanger, in Forsland, wacht een prachtige wandelroute op ons. Linda heeft deze wandeling al eens gedaan en is zeker de moeite waard. De Preikestolen (Preekstoel), waar deze wandeling ons naar toe brengt, is een klif, die 604 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Het uitzicht over de fjorden en bergen is adembenemend kunnen we wel zeggen! Omdat het een toeristische trekpleister is, en wij niet erg zitten te wachten op het feit dat je niet op je eigen tempo kunt wandelen, besluiten we om die nacht onze wekker vroeg (of juist laat?) te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Om 3.30 uur starten we aan de klim naar boven. Alhoewel het een heldere nacht is en de maan ons pad aardig verlicht, is het gedeelte door het bos best donker en bieden onze hoofdlampjes goede hulp. Na een klein half uurtje kunnen we het zonder extra licht af. We genieten van de stilte en van de prachtige natuur om ons heen. Wat een goede keuze om op dit tijdstip te starten aan deze tocht, we komen niemand tegen! Na een kleine twee uur bereiken we de Preekstoel. Hier treffen we een aantal personen aan die de nacht daar in een tentje hebben doorgebracht. Maar druk is het dus gelukkig niet. We zijn net op tijd voor de zonsopgang, waanzinnig! We schuiven op onze buik naar het randje, maar na één seconde naar beneden te hebben gekeken houden we dat snel voor gezien. We ontbijten, maken wat foto’s en zetten uiteindelijk de terugweg in. Als we beneden aankomen, begint het al te wemelen van de toeristen op de parkeerplaats: wij zijn lekker al geweest!

Er is mooi weer op komst…. We nemen het besluit om een camping te zoeken met visgelegenheid (natuurlijk) voordat we naar Oslo gaan. De eerste camping, waar we uiteindelijk twee nachten staan, valt een klein beetje tegen wat visgelegenheid betreft, dus we rijden iets verder richting Olso. Wel heerlijk weer om onder een gewone douche te staan! (al hoewel wild-douchen op prachtige plekken ook geen straf is). Na de Noordkaap hebben we geen camping meer gehad en je begrijpt dat we genieten van het luxe die een camping biedt. We komen uit op een camping in Drammen. Joren vangt die avond twee keer een Makreel, dat wordt smullen morgen. Naast ons staat een Nederlands gezin. We vissen en drinken wat met elkaar. De volgende dag vangt Joren een Wijting en Linda een Makreel. Ook onze buren vangen vissen. Bij elkaar hebben we zoveel vis, dat het ons een leuk idee lijkt om samen met Helwin, Daniella, Helene en Rutger te barbecuen. Het is een gezellige avond met verschillende soorten gerookte vissen. Bedankt alle vier, het is leuk jullie ontmoet te hebben!

Dan, woensdag 27 juli, komen we aan in Oslo. Ons einddoel… We hebben voor drie nachten een hotel geboekt waar we, na een bezoek aan het schiereiland Bygdøy, begin van de middag aankomen. Omdat we de stad al ‘kennen’ voelt het heel relaxed. Normaal gesproken als we in een stad zijn, willen we alle bezienswaardigheden van de stad bekijken, maar nu hoeven we lekker niks. We lopen wat rond in het centrum. We voelen ons even geen toeristen want we weten de weg. Voordat we die avond teruggaan naar het schiereiland om te barbecuen hebben we afgesproken met Angelica voor een drankje. In de haven, met uitzicht op het Oslofjord is het al snel goed! Leuk om je weer gezien te hebben, Angelica!
De volgende dag lopen we via de hoofdstraat naar het Opera gebouw, bekijken we de vorderingen van de bouw in de haven (wat al een hele tijd duurt), bezoeken wat winkels, bekijken de wisseling van de wacht bij het paleis, hebben lunch in de wijk Aker Brygge, en drinken een cocktail in de Summit-bar met uitzicht over de stad.
Al aan het begin van onze reis hebben we gereserveerd bij Solsiden, een visrestaurant in de haven. 7 jaar geleden hebben we hier ook gegeten. Naast dat wij er zeer goede herinneringen aan hebben, is het een restaurant slechts 4 maanden in het jaar open, en heeft het de beste koks uit Noorwegen in dienst. Je kunt je voorstellen dat we daar een geweldige avond hebben gehad! Voor ons de afsluitende avond van onze reis… We besluiten de volgende dag dan ook om in een sneller tempo richting huis te gaan.

We zijn na een overnachting in Hamburg, veilig, en met een warm welkom, thuis aangekomen. De eerste uren zijn maar bijzonder: Veel ‘gele’ kentekens op straat, geen valuta die we om hoeven te rekenen, ons huis dat opeens ‘groot’ lijkt, kunnen koken op meer dan twee pitten en we eten weer Nederlandse kaas (wat hebben we dat gemist). Toch voelt het nu, na drie dagen thuis, weer als normaal. En hoewel we in een eerder verslag hebben aangeven ons niet meer druk te maken over één mug in de slaapkamer, is dat ook al weer heel normaal, vannacht al op jacht geweest!

Nou, dat was het dan…. ons laatste reisverslag.
Een dubbel gevoel: De reis, ons avontuur, is voorbij! Maar het is ook weer fijn lieve mensen om ons heen te hebben! We kijken dan ook erg uit naar morgen, wanneer we de meesten van jullie weer in onze armen kunnen sluiten!

Liefs vanuit Vianen,

Joren en Linda

De foto’s staan onderaan.

De route

De gereden route, afstand: 3327 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 18922 KM
De gereden route, afstand: 3327 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 18922 KM

 

Foto’s

6 reacties

 1. Roland Lenny en Zoë

  Geweldig om zo alle verhalen mee te hebben kunnen lezen. De foto’s ook fantastisch (jaloers), maarrrrr toch is t ook wel weer fijn om jullie morgen weer te zien en de verhalen te horen. Tot morgen

 2. Jan en Lilianne

  Wat hebben we genoten van al jullie verhalen. Stiekem een beetje jaloers. Waarom hebben wij dit nooit gedaan toen we nog een stuk jonger waren?
  Complimenten voor de heerlijk geschreven stukken. Alsof we er een beetje bij waren. Genoten van de prachtige foto’s.
  De verhalen gaan we missen, maar super fijn en gezellig dat jullie weer veilig thuis zijn.
  Geweldig om de verhalen aan te horen. We hopen de komende weken nog veel meer herinneringen te horen. Wij smullen er van…
  Nu bijna weer ‘back to reality’! Nog even in de relaxmodus voor het echte leven weer begint.
  Buurtjes… gezellig jullie weer thuis te hebben… xxx
  Jan en Lilianne.

 3. Christel

  Tja…ook wij moeten weer landen, afkicken van de reisverslagen …en van Stacy om ons heen! Maar we gaan vast nog veel horen en zien. Wat was het fijn jullie weer veilig en wel thuis te zien komen !!

 4. Fréderique

  Wat een super toffe reis hebben jullie gehad! Noorwegen is zo mooi 🙂 ik kreeg ook wat flashbacks van Bergen, Oslo en Stavanger en de oude goede tijden met jullie 😀 en heb ook goede tips opgedaan. Geniet nog maar na!

  Liefs,

  Fréderique

 5. Oom Jos

  Al een beetje bezig met de volgende bestemming? Je weet het, hè, in beweging blijven anders roest en groeit de boel vast. En zo’n tent moet je ook blijven luchten, hoor! Dat van dat vissen moeten we ’t nog ’s over hebben. In Patagonië lijkt (vlieg)vissen soms net zo populair als voetbal hier (en heb ik me er ook net zo ver van gehouden… Dat was misschien toch niet slim).
  Inspirerend verhaal. Ouwe Jasper ging op z’n tachtigste met katheter en al nog mee op kampeertrip (in ’n ouwe caravan, dat wel). Hij heeft met waardering meegelezen, denk ik zo.

 6. Rien

  Welkom thuis! Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt en wat hebben jullie veel beleefd. Ik heb genoten van jullie verhalen. En wat kun je met weinig toe als je onderweg bent, hè. Als ik een poos met de caravan op stap ben, vraag ik me ook altijd af, waarvoor ik dat hele huis nodig heb. Maar het went altijd weer heel snel, die ruimte om je heen als je weer thuis bent. Geniet ervan.
  Geniet ook van alle lieve mensen die jullie zo lang niet gezien hebben en van Stacey weer om jullie heen.
  Ik hoop nog eens een (of meer) fotoboek(en) te zien van wat jullie allemaal hebben vastgelegd als herinnering aan deze mooie onderneming. Wie weet …
  Liefs voor jullie beiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.