Avontuur is echt begonnen

geplaatst in: Reisverslag | 8

Na de heerlijke dagen in Praag zijn we, zoals in het vorige bericht aangegeven staat, naar het zuid-oosten van Tsjechië gereden. Terwijl we nog nagenieten van Praag en genieten van goede berijdbare wegen, daalt de temperatuur en begint het te regenen. Een paar honderd meter voor ons crasht een auto met een vrachtwagen, en staan we een poosje stil. Gelukkig kunnen na een half uurtje ongeveer weer rijden. We komen aan bij een lege camping vlak voor de grens met Slowakije. Fijn dat mensen in de buurt de eigenaresse van de camping even voor ons hebben gehaald. Gelukkig stopt het met regenen, de temperatuur blijft wat onaangenaam. We hebben vlak voor vertrek nog een tarp gekocht. Een groot doek dat we op kunnen zetten tegen regen en/of zonneschijn. Deze in alle mogelijke standen eens uitgeprobeerd, daarna aan de wandel gegaan om ons lijf op te warmen.

Na een goede nacht te hebben gehad zijn we de volgende dag naar Slowakije gereden, met een tussenstop bij een Suzuki-dealer. Iedere dag controleert Joren een aantal dingen van de auto. Zo ook vandaag, en ziet onder de auto iets wat hij niet helemaal vertrouwd. Toch even laten en checken bij de dealer in de buurt en een extra check bij onze Nederlandse expert van Suzi’s Place. Niets aan de hand, auto tip-top in orde, en kunnen gewoon verder. We komen aan op een wederom lege camping in Slowakije, waar we op een heerlijk plekje aan een watertje staan. Het vakantie-gevoel begint nu te komen: Wijntje, biertje, kampvuurtje en de zon, het buitenleven is fijn! We rijden deze dagen door een prachtig natuurgebied. Omringd door bergtoppen met sneeuw, velden met bloemetjes en bomen waar de bloesem nog mooier worden door de zonnestralen van de zon. De volgende dag rijden we door naar een (ja, je raadt het al, lege) camping in het noord-oosten van Slowakije. Vanaf deze plek zijn we doorgereden naar Polen. Wetend dat dit ongeveer de laatste camping zal zijn die we voorlopig tegen komen, genieten we volop van de faciliteiten die een camping ons biedt: douche, toilet, warm water etc.

En ja, dan gaat het echte avontuur toch echt beginnen…. de volgende dag komen we dan ook aan in Oekraïne, waar we onze spullen aan de grens moeten uitpakken en moeten uitleggen wat alles is. Een beetje jaloers zijn de douaniers op Joren zijn tools, maar ze nemen uiteindelijk niets in beslag en kunnen we na ongeveer drie kwartier weer verder naar….tja…geen camping…. na flink wat kilometers komen we aan in de ‘middle of nowhere’ tussen Lviv en Rivne, waar we bij schemering het veld van een boer inrijden. Hopelijk ziet niemand ons! Na een toch wat onrustige nacht, staan we met het opkomen van de zon op en smeren we hem! Na weer op een verharde weg aan te komen beginnen we daar met onze ochtendrituelen als wassen en een heerlijk ontbijtje. Yes, de eerste keer wild kamperen is gelukt!!

Deze dag rijden we flink wat kilometers door Oekraïne. Het is bijzonder om te zien hoe de cultuur om ons heen steeds veranderd. Het verschil tussen rijk en arm is hier duidelijk te zien en iets wat wij totaal niet gewend zijn. Ook een bijzondere ervaring zijn de fietsers en paarden met wagens (met gevonden kentekenplaten) die over de ‘vluchtstroken’ rijden. De wegen zijn tot nu redelijk tot goed berijdbaar. Eerder dan verwacht komen we aan in Kiev. Via internet twee niet-bestaande campings gevonden, dus uiteindelijk in een hotel neergestreken. Het blijkt vandaag een nationale vrije dag te zijn voor de Oekraïners. De bevrijding wordt gevierd. Naast ons hotel is een park waar mensen massaal naar toetrekken voor een picknick, drankje, spelletjes en sommigen wagen zich een sprong in het meertje dat er bij hoort. We doen mee met deze mensen en ploffen neer met wat lekkers te eten en drinken naast een drietal met een teckel! Joren begint een kort praatje met deze mensen waarop we spontaan worden uitgenodigd om deze avond bij ze te komen eten. Er staat een traditioneel gerecht op het menu. Dit kunnen we niet afslaan. We hebben een een geweldige avond. Het eten en drinken was voortreffelijk en met heel fijne mensen (en de teckel Harley!) om ons heen, echt een geslaagde avond. Katya, Dmitriy, Sasha en Harley, onwijs bedankt!

Het is inmiddels dinsdag 10 mei en bezoeken we, door gebruik te maken van de ondergrondse metro, de hoogtepunten van Kiev. De gouden poort, het Pechersk Lavra (een holenklooster), het onafhankelijkheidsplein en de St. Sofia Kathedraal die van buiten al indruk maakt, maar van binnen nog meer schoonheid laat zien. Helaas was in de kathedraal fotograferen verboden en werden we binnen streng in de gaten gehouden door al het personeel. Ondanks de pracht en pralen van de stad, waar je in Amsterdam en andere Europese grote steden wordt bedolven onder de toeristen en de daarbij horende winkeltjes etc, zie je er hier bijna geen.

Begin van de avond de auto in gestapt om Kiev te verlaten. Na, de nogal chaotische en drukke ring van Kiev te hebben overleefd is de route (met erg slechte wegen) naar de stad Soemy ingezet. Al snel vinden we een perfecte plek voor het wild kamperen. Onder het genot van een glaasje wijn genieten we van de leegte en stilte om ons heen. Joren hakt wat takken van de struiken, die vlakbij ons staan af, om de velgen te camoufleren. Als het helemaal donker is, klappen we de tent open. Moe als we zijn van alle indrukken van Kiev en al het getril door de slechte wegen vallen we in slaap. De stilte duurt niet langer dan een uur…Het begint te spetteren en te waaien. We worden wakker en zien lichtflitsen om ons heen. Als het onweer deze kant op komt, staan we niet geheel veilig. En deze harde wind vindt ons tentje vast niet fijn. In alle snelheid de tent uit, ingeklapt en weer op de ‘verharde’ weg terecht gekomen. We starten met rijden, weg van de regen en het onweer. Na bijna twee uur rijden en slechts 40/50 km verder komen we weer op een goede plek aan om te slapen. Nog natrillend van het wegdek, zetten we om 2.00 uur de tent eindelijk weer op. Met het opkomen van de zon (05:20 uur) weer opgestaan om onze weg te vervolgen naar Soemy. Moe als we zijn genieten we van alles wat we om ons heen zien. De ‘hoofdweg’ waar we op rijden brengt ons door typische Oekraïense dorpjes. We stoppen her en der om het van dichtbij te kunnen zien en te ervaren. Zo bekijken we een klein basisschooltje en bezoeken we de plaatselijke markt waar iedereen zijn eigen verbouwde producten verkoopt.
Bij een benzinestation gestopt om een hotel te zoeken in Soemy. We zijn toe aan even niksen. Daar eenmaal aangekomen blijkt het een prachtige plek te zijn. We besluiten om nog een nacht bij te boeken.
En dat was het wel voor nu…. We gaan weer even verder niksen voordat we morgen de Russische grens over gaan!

Привіт з сонячної України!

Joren en Linda

Onderaan staan de foto’s

De gereden route, gereden afstand: 2031 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 2958 KM
De gereden route, afstand: 2031 KM. Totaal gereden vanaf thuis: 2958 KM

 

Foto’s

Wildkamperen in Ukraine
Wildkamperen in Ukraine

8 reacties

 1. Crista

  Super!! Leuk om te lezen wat jullie zo allemaal meemaken! Xx

 2. Christel

  Mooie plaatjes bij wat Joren mij vanmiddag aan de telefoon ook al beeldend had verteld!! Veel succes met de grensovergang morgen!

 3. Cor Willem & Frieda

  Gaaf om te lezen wat jullie allemaal meemaken! Lekker geschreven ook, leest fijn weg! Het avontuur is begonnen

 4. Ayla

  Hey liefjes!! Super tof! Lekker genieten en door de mooie verhalen lijken jullie niet zo heel ver weg! Xx

 5. Roland Lenny en Zoë

  Geweldig avontuur voor geweldige mensen! We zijn nu as l benieuwd naar het volgende hoofdstuk

 6. Ingrid

  Wat schrijf je mooi over jullie belevenissen. Echt leuk om te lezen wat jullie meemaken. Geniet van alle momenten, want het is echt bijzonder. Heel veel plezier! Goede reis. Groetjes van Ingrid

 7. Stefan

  Super gaaf allemaal hoor!! geniet er lekker van! Ben erg benieuwd naar jullie volgende plekken en verhalen. We denken aan jullie!!

  Groetjes Stefan & Milou

 8. Jan en Lilianne

  Hier ook genoten van jullie reisverslag en de mooie foto’s. Zo te lezen en te zien genieten jullie volop van jullie avontuur. Op naar Rusland… Veel plezier en geniet… XX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.